Je vloerkleed reinigen
Natuurlijk wil je je vloerkleed lang mooi houden. Met onze handige tips lees je hoe je je vloerkleed op de juiste manier reinigt en krijg je de vlekken zo uit je vloerkleed. Jouw vloerkleed gaat nog wel een ronde mee!
Je vloerkleed schoonmaken en reinigen
Een hoogpolig vloerkleed maak je schoon door deze eerst te stofzuigen met een borstelhulpstuk of een speciaal ontworpen tapijtborstel. Hiermee worden vuil, stof en haren verwijdert. Wanneer je een vlek wilt behandelen kun je dit het best zo snel mogelijk doen. Een hoogpolig vloerkleed heeft lange vezels welke vlekken snel en diep kunnen opnemen. Welk reinigingsmiddel geschikt is, is afhankelijk van het soort vloerkleed en de vlek die je wilt behandelen. Wanneer je een vloerkleed behandelt met een reinigingsoplossing of spoelt met water, is het belangrijk om het vloerkleed volledig te laten drogen. Zo wordt schimmel- of meeldauwvorming voorkomen. Vermijd direct zonlicht en leg het vloerkleed op een goed geventileerde plek. Een ventilator kan helpen om het vloerkleed sneller te laten drogen.
Wol is een delicate vezel. Een wollen vloerkleed schoonmaken vereist daarom wat extra zorg en aandacht. Een wollen vloerkleed reinig je door deze eerst te stofzuigen met behulp van een borstelhulpstuk. Zo voorkom je dat de wollen vezels beschadigd worden. Vlekken in een vloerkleed van wol behandel je door deze direct te deppen met een schone doek. Vermijd wrijven, dit kan de vlek juist verspreiden. Gebruik zo nodig een mild reinigingsmiddel dat speciaal ontworpen is voor wol. Een diepverontreinigd vloerkleed reinig je met lauw water en wolwasmiddel. Laat het wollen vloerkleed vervolgens goed drogen. Let op: wol kan bij blootstelling aan water of reinigingsmiddelen vervormen. Lees daarom altijd de bijgeleverde instructies van de fabrikant, alvorens je het vloerkleed reinigt.
Een synthetisch vloerkleed is eenvoudig te reinigen, omdat synthetische vezels over het algemeen goed bestand zijn tegen water en schoonmaakmiddelen. Stofzuig het vloerkleed en reinig met een oplossing van lauw water met mild tapijtreinigingsmiddel. Spoel het vloerkleed vervolgens af met schoon water en laat goed drogen.
Jute is een natuurlijke vezel en kan gevoelig zijn voor water en schoonmaakmiddelen. Het reinigen van een jute vloerkleed vereist dan ook voorzichtigheid. Stofzuig het jute vloerkleed en behandel eventuele vlekken bij voorkeur droog, met behulp van een kleine hoeveelheid zuiveringszout. Laat het zuiveringszout enkele uren intrekken en zuig het zout vervolgens op. Hardnekkige vlekken zijn te behandelen met een jutevlekverwijderaar. Volg altijd de instructies op de verpakking van dit reinigingsmiddel. Agressieve reinigingsmiddelen zijn niet geschikt voor het reinigen van een jute vloerkleed. Regelmatig onderhoud kan helpen om een jute vloerkleed in goede conditie te houden: stofzuig regelmatig en vermijd hierbij roterende borstels. Deze kunnen de vezels beschadigen.
Baking soda en azijn kunnen effectief zijn in het neutraliseren van geuren en het verwijderen van lichte vlekken. Strooi na het stofzuigen een gelijkmatige laag baking soda over het hele vloerkleed en laat dit minstens 30 minuten intrekken. Zuig de baking soda op. Wanneer je een azijnoplossing wilt maken meng je een oplossing van gelijke delen water en witte azijn. Breng het mengsel gelijkmatig en in secties aan over het vloerkleed en voorkom dat het vloerkleed doordrenkt raakt met teveel vloeistof. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.
Biotex is een mild reinigingsmiddel dat kan helpen bij het verwijderen van vlekken en vuil. Los de aanbevolen hoeveelheid Biotex volgens de instructies op de verpakking op in een emmer warm water en roer het mengsel totdat alle Biotex is opgelost. Test het mengsel eerst op een klein, onopvallend stuk vloerkleed. Met een zachte borstel of schone doek kun je het mengsel op de vuile plekken aanbrengen. Wrijf voorzichtig in een cirkelvormige beweging en zorg dat het vloerkleed niet te nat wordt. Laat 15-30 minuten inwerken en dep het vloerkleed af met een schoon water en een schone spons zodat alle Biotex en losgekomen vuil verwijderd worden. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.
Groene zeep is een milieuvriendelijk middel dat kan helpen bij het verwijderen van vlekken en vuil. Meng een emmer warm water met een eetlepel groene zeep en voeg eventueel meer zeep toe als dat nodig is. Test het mengsel eerst op een klein, onopvallend stuk vloerkleed. Met een zachte borstel of schone doek breng je het mengsel in cirkelvormige bewegingen aan op het vloerkleed. Zorg ervoor dat het vloerkleed niet te nat wordt. Laat de groene zeep 10-15 minuten inwerken en spoel het vloerkleed af met schoon water. Gebruik hier schoon water en een schone doek voor. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.
Synthetische vloerkleden, platgeweven vloerkleden, vinyl- of PVC-vloerkleden of jute vloerkleden met beschermende coating zijn eenvoudig schoon te maken. Met name vinyl- of PVC-vloerkleden zijn onderhoudsvriendelijk omdat deze waterbestendig zijn en gedweild kunnen worden met een mild schoonmaakmiddel. Ideaal voor in de keuken of eetkamer dus!
Eén van de voordelen van een vloerkleed is dat deze natuurlijk lekker zacht is aan je voeten. Om je vloerkleed weer zacht en als nieuw te maken, begin je met het stofzuigen van je vloerkleed. Draai het vloerkleed vervolgens om en klop deze stevig. Zo wordt het vuil uit het vloerkleed geklopt en krijgen de vezels meer ‘lucht’. Laat het vloerkleed vervolgens een paar uur buiten luchten. Natuurlijke lucht helpt de vezels op te frissen. Als het vloerkleed heel verontreinigd is, kun je overwegen om het vloerkleed professioneel te laten stomen of zelf een stoomreiniger te huren. Gebruik een tapijtborstel met zachte haren om het vloerkleed voorzichtig te borstelen. Hiermee maak je de vezels los en dit maakt het kleed zachter. Om het kleed zacht te houden, is het belangrijk om het vloerkleed regelmatig te stofzuigen en vlekken zo snel mogelijk te verwijderen.
Om vieze geurtjes uit je vloerkleed te verwijderen, start je met het stofzuigen van het vloerkleed. Bestrooi vervolgens het hele vloerkleed royaal met baking soda (ofwel zuiveringszout) en laat dit minstens een paar uur rusten. De baking soda absorbeert de vieze geurtjes. Borstel vervolgens voorzichtig het zuiveringszout dieper in het vloerkleed met een zachte tapijtborstel. Laat de baking soda opnieuw een paar uur rusten. Stofzuig deze vervolgens op uit het vloerkleed. Maak een oplossing van water en witte azijn (1:1) en dep de oplossing voorzichtig op de delen die geurig zijn. Azijn neutraliseert veelvoorkomende geurtjes. Laat het tapijt daarna enkele uren luchten in de buitenlucht. Indien er nog geurtjes aanwezig zijn, kun je een tapijtspray gebruiken om het kleed nog meer op te frissen. Lees de verpakking altijd goed om zeker te weten dat de tapijtspray geschikt is voor jouw type vloerkleed.
Vlekken in je vloerkleed? Tips om vlekken uit je vloerkleed te verwijderen
Vlekken in je vloerkleed behandelen
Als het gaat om vlekken in je vloerkleed zijn er een zevental gouden regels:
1. Behandel de vlek zo snel mogelijk anders droogt de vlek in.
2. Verwijder eerst voorzichtig het losliggende vuil.
3. Koud water kan al veel van de vlekken wegnemen.
4. Dep met een natte doek het vuil op, wrijven is uit den boze!
5. Werk van buiten naar binnen op de vlek.
6. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, niet rechtstreeks op de vlek spuiten maar gebruik een doek.
7. Dep de vlek uiteindelijk droog met een droge doek of keukenpapier.
De meest gangbare vlekken uit je vloerkleed krijgen
Helaas zijn niet altijd alle vlekken meteen verwijderd. Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare vlekken en daarbij de middelen die je kunt gebruiken om ze te verwijderen. Bij veel drogisterijen kun je ook vlekspecifiek schoonmaakmiddel kopen. Gebruik dat als de vlekken er met onderstaande tips niet uit gaan.
De meest gangbare vlekken uit je vloerkleed krijgen
Gebruik nooit warm of heet water. Dit zorgt er voor dat bloed zich aan het materiaal hecht. Koud water is de beste oplossing. Dep de vlek met een vochtige doek. Krijg je niet alles weg, gebruik dan azijn om de laatste restjes weg te nemen.
Verwijder de grote delen eerst. Strooi een dikke laag zuiveringszout op de vlek en laat dat even intrekken. Zuig vervolgens het zout op met de stofzuiger. Eerst deppen met koud water en vervolgens met wittewijnazijn.
Wees er snel bij. Gebruik koud water, liefst met een bubbeltje, om de vlek op te deppen. Is de vlek al ingedroogd? Gebruik dan fijnwasmiddel en lauw water om de vlek te deppen.
Dep de vlek met melk. Lukt dat niet dan is er nog een ‘ouderwetse’ mogelijkheid: het kookwater van witte bonen. Ook hier geldt; deppen met een doek.
Laat het kaarsvet opdrogen. Verwarm je strijkijzer tot halfwarm. Leg keuken- of bakpapier tussen de vlek en het strijkijzer en strijk voorzichtig over de vlek. Kijk uit dat het strijkijzer niet te warm is, anders loop je kans op schade aan je vloerkleed.
Kauwgom laat zich het beste verwijderen als het bevroren is. Gebruik vrieselementen of ijsblokjes om de kauwgom te bevriezen. Gebruik vervolgens een mes om de kauwgom los te schrapen.
Ook koffie kun je het best opdeppen. Gebruik een uitgewrongen natte, badstof handdoek en leg die op de vlek. Laat de handdoek liggen tot hij droog is. Is de handdoek verzadigd omdat je zoveel koffie hebt gemorst, vervang de handdoek dan tussentijds.
Laat de modder opdrogen. Stofzuig dan de plek zodat je al het zand weghaalt.
Gebruik lauw water met citroensap om theevlekken in je vloerkleed te lijf te gaan. Geeft dit geen succes maak dan een papje van vlekkenzout en lauw water. Laat dat opdrogen op de vlek en zuig het poeder op.
Urine of ontlasting op je vloerkleed wil je natuurlijk het liefst direct gereinigd hebben. Verwijder eerst zoveel mogelijk van de vlek met een oude handdoek of keukenrol. Gebruik dan een sopje van Biotex om de vlek te deppen. Laat drogen met een droge handdoek er op. Is het droog, spuit dan nog een oplossing van 1:1 water en azijn op de vlek, om vieze geurtjes te bestrijden.
Creatieve kindercreaties kun je het best oplossen met melk. Dep met melk de viltstiftvlek. Werkt dit niet, dan zijn terpentine of wasbenzine nog een mogelijkheid. Die laatste 2 producten kunnen echter wel schade toebrengen aan je vloerkleed. Wees dus extra voorzichtig. Heb je de pech dat er met watervaste stift een vlek is gemaakt op je vloerkleed? Spuit deodorant of haarlak op de vlek. Dep dat vervolgens op met een natte doek.
Witte wijn dep je met water. Zit de vlek er al langer in dan is azijn een goed depmiddel dat de vlek kan verwijderen.
Rode wijnvlekken zijn bewerkelijk. Dep eerst de grootste hoeveelheden op met keukenpapier. Veel mensen willen meteen zout of witte wijn op de vlek gooien. Niet doen! Zout kan je vloerkleed beschadigen en datzelfde geldt voor witte wijn. Gebruik een absorberend poeder zoals krijtpoeder om de rode vloeistof te laten absorberen. Is alles in het poeder getrokken, zuig het poeder dan op met een stofzuiger. Zit de vlek er nog steeds? Meng dan het poeder met wat fijnwasmiddel en lauw water. Herhaal de handelingen die je eerder hebt gedaan.